B-flickorna spelar för fortsatt division 1 status!
IK MyranPublicerad: 17.08.2024 19:54

B-flickorna spelar för fortsatt division 1 status!

IK Myrans duktiga b-flickor har under denna säsong gått något under radarn för nejdens fotbollsfolk så MyranMediaTeam beslutade sig för att hårdbevaka lördagens seriematch mot OHF (Oulun Harrastefutis ry) på Nedervetil sportplan. MMT:s utsände kan strax innan matchen drar igång konstatera att Nedervetil med omnejd behöver absolut sluta upp i större skaror på läktarna under lagets tre avslutande hemmamatcher som äger rum i september/oktober. Laget spelar trots allt på näst högsta serienivån i den junioråldern som är språngbrädan upp till damfotbollens högsta serier.

Dagens motståndare är trots namnet inga hobbyspelare och som IK Myrans tränare, Rasmus Broberg, korrekt konstaterar är det flera av spelarna som har ett förflutet i stadens stora juniororganisation ONS. Förutom detta har laget självklart en hel del representation i olika regionlagsturneringar och har därav en gedigen fotbollsfostran. MMT följer slaviskt med fotbollsstatistik och namnet Emilia Meriläinen fastnar direkt på näthinnan, 26 mål på 15 framträdanden tyder på att hemmalaget behöver hålla ett extra öga på anfallaren. IK Myrans backlinje ger henne dock inte denna dag möjlighet att utöka målskörden men man kan med blotta ögat se att det handlar om en duktig spelare som är väldigt involverad i bortalagets spel.

Men nog om motståndaren. IK Myran YJ är precis som namnet antyder ett lag med spelare från kommunens alla tre delar and beyond. Till dagens match ställer Rasmus Broberg och Kristoffer Sandbacka upp laget enligt följande. Målet vaktas idag av Nea Forss från Kronoby och på bänken har vi Vilma Lindqvist från Nedervetil. Dessa två har ansvaret i laget för att bollarna stannar innan mållinjen och i tränarstaben är det Kim Forss som har träningsmetoderna som får detta att ske. Backlinjen från vänster består av Ida Riska, Paula Smeds, Nadja Ådahl och Emma Kangas. På mittfältet patrullerar Maja Widjeskog och framför sig har hon Simone Backfält och Ellen Nyberg. Till vänster anfaller Edwina Björk, till höger Amelie Broberg och centralt lagets kapten Abigail Byskata.


IK Myran spelar hyfsat under den första halvleken trots att de riktigt vassa chanserna lyser med sin frånvaro. En halvtimme in i matchen har yttrarna bytt kant och Amelie Broberg tar sig loss till vänster och får också till ett skott som dock går en bit utanför högra stolpen. Några minuter senare sker samma sak och denna gång finns det mera folk i boxen men just när passningen skall levereras snett bakåt åt en inrusande myranit hinner försvararen emellan och därefter följer en resultatlös hörna. Några sekvenser senare fixar Edwina Björk bollen åt en framrusande Emma Kangas vars skott pareras av bortalagets målvakt Haaraniemi. Med några minuter kvar av halvleken skall hemmasupportrarna få anledning att jubla. Maja Widjeskog är stark, vinner en närkamp på mittfältet och sänder Abigail Byskata ensam igenom med en delikat genomskärare. Abi gör inget misstag och förväntningen är att de gulsvarta går in i pausvilan med en ledning. Detta blir dock inte fallet då vi bjuder på en hörna för motståndaren i den 45' minuten som de utnyttjar till 100% med en distinkt nick av Tiia Pietiläinen in bakom Nea i hemmamålet.

Abi rullar in 1-0.OHF kvitterar till 1-1.

Andra halvleken är inte lika välspelad av hemmalaget och kallduschen kommer med 15 minuter kvar av matchen. IK Myrans uppspelsförsök förhindras av OHF och i stunden då hemmalaget är utspridda över ett stort område med tanke på bollinnehav så kan Emma Malinen relativt enkelt springa in mot straffområdet och avslutar också med ett fint skott intill vänstra stolpen. Med en kvart kvar finns det förstås tid för både kvittering och vinstmål men förutom ett par lägen som firma Angelina Laurén och Abigail Byskata bjuder varandra på så hinner matchuret ticka fram mot 90 minuter innan det blir riktigt hett framför bortalagets mål. Fyra efter varandra följande hörnor studsar alla väldigt nära mållinjen men inte över den och efter den fjärde så blåser även huvuddomare Lennart Sjölund för sista gången i visselpipan för att signalera att matchen är slut. Ingen inspelad poäng från matchen känns inte rättvist men målen räknas och denna gång var OHF snäppet bättre i den kolumnen.


MMT tar en pratstund med IK Myrans mittback Nadja Ådahl strax efter slutsignalen som för ovanlighetens skull inte kunde fullfölja matchen. "- Jag vred till foten och kunde inte längre röra mig obehindrat så därför var det ingen idé att fortsätta ute på planen." Statistiken visar att senaste gången hon inte spelat 90 minuter när hon varit ombytt dateras till seriepremiären i början av april. Nadja är förstås besviken efter förlusten och påpekar att det fanns chanser att vinna trots att andra halvleken inte var spelmässigt lika bra som den första. Hon är dock övertygad om att laget kommer att plocka hem de poäng de behöver under de resterande matcherna för att säkra seriekontraktet även för nästa år. MMT är nyfiken på att höra hur det känns att spela mittback då hon under yngre år mest var känd för att spela i en offensiv roll. "- Jag gillar förändringen trots att det kan vara ganska spännande att spela mittback då man är relativt utsatt som lagets sista linje av försvar. Jag gillar även att ha laget framför mig, se hela spelet och kommunicera med mina lagkamrater."

Tränare Rasmus Broberg får några extra minuter på sig innan han får ta sig an MMT:s frågebatteri och han har redan hunnit inleda analysprocessen. Han bekräftar det som redan påpekats från flera håll. "- Vi hade betydligt bättre kontroll på spelet i den första halvleken än i den andra men det är inte oproblematiskt att sätta fingret på varför det blev så. På tisdagen spelade vi en väldigt bra match mot KPV där vi hade tydliga intentioner både med vårt passningsspel och våra rörelsemönster men idag kom vi inte upp i samma standard." Rasse påpekar också att mål förändrar och ger matcher riktning vilket inte skall underskattas i sammanhanget. Motståndaren anlände till dagens match med endast 12 spelare, var detta någonting som ni beaktade i matchplanen? "- Detta var absolut en delorsak till hur vi utnyttjade spelartruppen idag. Tanken var att med fräscha ben kan vi bättre hålla tempot uppe och orsaka problem mot en tröttare motståndare. Tyvärr lyckades inte detta idag" konstaterar Rasse som dock vill ge en eloge åt motståndaren över hur de slöt upp runt sin smala trupp och gav allt för att få något med sig hem från Nedervetil sportplan. Trots den knappa förlusten idag ser även Rasse positivt på framtiden och konstaterar att laget har vad som krävs för att nå sina mål.


Även MMT ser positivt på framtiden efter dagens drabbning och vill meddela alla sina läsare att b-flickornas division 1 matcher är väl värd mödan att ta sig till byns hjärta, Nedervetil sportplan, för att följa med bra juniorfotboll. Inget inträde till matcherna, kiosken är öppen och ett lag på plan som bär vidare Idrottsklubbens fina traditioner av tävlingsidrott på hög nivå. Tillsammans är vi starka!

IK Myran YJ - OHF 1-2 (1-1)

IK Myran mål: 39' Abigail Byskata (Maja Widjeskog)

IK Myrans spelarbyten: 39' Angelina Laurén (Simone Backfält), 46' Olivia Broberg (Edwina Björk), 46' Iiris Kangas (Maja Widjeskog), 78' Esther Granholm (Ellen Nyberg), 78' Agnes Skytte (Nadja Ådahl), 84' Ellen Biskop (Emma Kangas)

/MMT

IDROTTSKLUBBEN MYRAN
-Anrik Historia, Lysande Framtid-

ikmyranjopox@gmail.com