Naiset, Naisten Suomen Cup 2019-2020

IK Myran - ONS  2 - 1

Kokkola, Kippari Hall

Seger i säsongens första match för nykomponerade damlaget

Det var mycket som var nytt när IK Myran sparkade igång säsong 2020 med gruppspelsmatch i Finlands Cup. En sak var dock som alltid förr. Stödet från läktarna var stort, högljutt, passionerat och med glimten i ögat. Några som varit med förr visste förstås vad som komma skulle men för de flesta i den gulsvarta dressen var upplevelsen av supporterstödet deras första. Aldrig blir man riktigt van med denna fantastiska Idrottsklubb som samlar gammal som ung för att tillsammans stöda föreningen i vått och torrt. Oavsett serienivå kan man igen konstatera att på läktaren är IK Myran bäst - ingen protest!

Själva cupmatchen var en jämn tillställning där de vassa målchanserna saknades. Hemmalaget, IK Myran, skulle dock gå till pausvilan i en 1-0 ledning efter att Amanda Kass långa inkast lämnade och studsa i straffområdet. Till slut hittade bollen Moa Widjeskog som serverade en av debutanterna, Ylivieskabördige Vera Mattila, utanför boxen och hennes skott hittade in under ribban.

Efter pausen inledde ONS bra och kunde också kvittera matchen på hörna då Assi Lieska volleylobbade in bollen bakom Tia Lindqvist i målet. Matchen avgjordes dock i praktiken när IK Myran bytte in 14-åriga virvelvinden Piita Kytölaakso på en ytterplats. Hon var en konstant hot för bortalagets högerback och i den 83' minuten tog hon sig än en gång om på kanten, sköt ett skott som målvakten inte kunde hålla, och Alina Matilainen slog in returen från närhåll.

Det blev också matchens slutresultat och IK Myran plockade med sig tre blytunga poäng. De två lag som går vidare ur gruppen avgörs i praktiken nästa helg då ONS möter ligalaget KuPS hemma. Det sannolika scenariot är att storsatsande Kuopiolaget firar vinst i Uleåborg vilket skulle innebära att matchen mellan KuPS och IK Myran saknar egentligen betydelse den 1 februari. Matcherna skall dock som vanligt först spelas och efter det kan man dra de nödvändiga slutsatserna.

Trots den stora spelaromsättningen som Idrottsklubben hamnat utför gjorde nästa generationens IK Myran spelare bra ifrån sig och kan vara stolta över sin insats. Säsongen inleddes tidigt men de tidiga signalerna visar även att det kan bli en mycket solig fotbollssommar.